Tuesday, 30 May 2017

Kenapa nak kena makan ubat cacing?

Assalamualaikum.
Hi,

Nampaknya aku bukan mulakan entry ramadhan aku dengan menu masakan. Tapi terus pasal ubat.
Ini gara-gara aku sakit perut semalam lah ni.
Tajuk macam lebih kepada budak-budak. No. Sebenarnya dewasa pun kena makan.

Pharmacist kata, dalam 6 bulan sekali cukup.
Sebab aku bukan officially ade cacing tertentu yang menyebabkan aku kecacingan.

Last aku makan ubat cacing tahun lepas.
Tapi semalam aku mengalami sakit perut melampau. Pedih woo.
Aku ingat gastric sebab puasa kan. Tambah lagi aku siap pening kepala.
Tapi tah la. Aku just baring relax. Hahaha

Tapi aku syak aku sembelit lah. Hahaha
Jenuh aku cari punca.

Jadi aku ingat balik aku dah lebih dari 6 bulan tak makan ubat cacing.
Mungkin juga sebab ni. Mungkin tak. Tapi kenalah makan sebab lama dah tak makan.
Petang tu aku pergi farmasi beli. Alang-alang abah aku pun mintak belikan minyak gamat.

Kenapa kena makan ubat cacing walaupun aku dah dewasa.
Article ni aku ambil dari Facebook. Tapi aku tak pasti siapa owner sebenarnya. Sebab orang ni pun tulis dia copy paste. Jadi aku beritahu siap-siap aku pun copy paste tau.

Kali ini sekali lagi saya mahu mengingatkan semua akan kepentingan mengambil ubat cacing.

Seringkali saya bertanya kepada orang yang meminta consultation saya.
Terutama bila mereka bertanya kepada saya :
1. Kenapa saya mengambil apa-apa supplement /vitamin atau jamu tidak nampak kesan kepada saya?
2. Kenapa saya sering rasa gatal-gatal di kawasan tertentu, penyakit di hadapi payah sembuh? Kemaluan saya berbau busuk , walaupun sudah beberapa kali berjumpa doktor mendapatkan perawatan dan hilang sekejap tetapi berulang lagi.
3. Kenapa saya mudah selalu gastrik / masuk angin dan perut jadi sensitif .Badan tidak bertenaga. Kadang-kadang saya makan sudah terlalu banyak tetapi masih lagi lapar di waktu tengah malam?
Perut saya buncit berbunyi sesuatu dalamnya.
Dan banyak lagi simpton cacing banyak didalam tubuh badan manusia.
Dari sudut perbidanan kampung , dari ilmu yang saya perolehi di percayai setiap 15hb -21hb bulan Melayu biasanya cacing akan bertelur dan membiak-biak dalam usus manusia.
Walau pun tidak terbukti secara perubatan moden, saya percaya akan maklumat ini berdasarkan pelbagai pengalaman.
Ini juga salah satu cara bagi menjadikan badan sentiasa sihat dan bertenaga dengan memastikan pengambilan ubat cacing setiap enam bulan sekali.
Ubat cacing boleh diberi setiap enam bulan untuk pencegahan, tetapi dalam kes lebih serius, ia perlu diberi setiap tiga bulan. Bagaimanapun, pemberian ubat cacing kepada kanak-kanak di bawah usia dua tahun perlu dirujuk kepada doktor terlebih dulu.
Ramai kebanyakan orang bila saya bertanya bila kali terakhir mengambil ubat cacing? Rata-rata memberitahu di ketika usia budak zaman sekolah dahulu.
Bayangkan ..jika anda sudah berusia 40 tahun..pelbagai jenis cacing beranak pinak dalam badan anda!!!!.
Sekarang ini , bila kita mengambil ubat cacing , cacing takkan keluar seekor demi seekor seperti zaman dahulu. Cacing-cacing akan hancur melalui najis. Jangan takut mengambil ubat cacing.
Jangan ambil mudah dengan masalah kecacingan kerana kebanyakan kita mungkin beranggapan cacing hanya berada di dalam usus sahaja. Sebenarnya jangkitan cacing boleh berlaku di mana-mana bahagian badan - mata, hati, paru-paru, salur darah. Jangkitan juga boleh berlaku melalui sentuhan pada kulit.
Tanda-tanda kecacingan:-
* Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
* Alahan kulit yang teruk - bengkak atau ruam & gatal terutama pada waktu malam
* Gatal sekitar lubang najis (dubur)
* Alahan terhadap makanan
* Sakit perut - cirit-birit, kembung, sembelit
* Anemia - kurang darah (ada cacing yang menghisap darah)
* Keletihan luar biasa - lesu, kurang tumpuan, kemurungan, gelisah, demam
* Tiada selera makan, pucat,
* Kurang berat badan walaupun selera makan ada
* Mengetap gigi ketika tidur malam (grinding of the teeth at night)
* Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata
* Hiperaktif
* Sakit kepala
* Sensitif terhadap cahaya
* Gusi & hidung berdarah
* Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)
Tidak semua jangkitan cacing itu merbahaya tetapi rawatan serta pencegahan awal harus dipertimbangkandemi kesihatan & kualiti hidup.

Aku ni susah makan ubat sebenarnya. Aku banyak mengelat.
So, aku kena cari ubat cacing yang menarik dimata aku. Hahaha
Aku pilih ini sebab ade perisa. Confirm aku boleh telan.
Tak adelah pahit ke, tak sedap ke apa kan.


Aku pilih champs. Sebab comel. Perisa coklat.


Aku beli dekat farmasi dekat serdang. RM7 sekotak. Sekali makan ja.


Ni penerangan dia. Cara makan. Jenis-jenis cacing semua.


Dalam dia ade dua biji. Makan dua-dua. Sebab dewasa kan.
Senang Just kunyah-kunyah habis. Kalau budak-budak tak mau makan jugak, korang masukkan dalam makanan pun boleh. Macam ditulis tu.

Dua biji ni kunyah-kuyah habis. Jangan risau boleh telan je rasa dia. Rasa coklat lah.

Kalau korang tak suka jenama ni, ade jenama zentel, kalau tak nak jugak korang p farmasi tanya diorang. Sebab aku pernah makan champs ni je. Lain tak. Sebab ni je nampak selera dekat aku. Hahaha

Selamat mencuba kalau yang tak pernah makan langsung tu. 



Friday, 26 May 2017

Salam Ramadhan Al Mubarak semua...


Assalamualaikum, 
Hai.

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan yang penuh barakah yang ditunggu-tunggu. Semoga saya serta anda semua di peroleh keberkatan. Alhamdulillah, insyaAllah kita bertemu lagi, ramadhan. 


Jangan lupa baca niat. Baca yang sebulan terus pun tak apa. Lagi bagus kalau terlupa tak ada alasan tak berpuasa tau. Aipp jangann.

Saya juga ingin memohon maaf pada semua kawan-kawan saya, sahabat-sahabat saya, readers blog yang tak seberapa ni dan sapa-sapa samada saya kenal anda atau anda kenal saya andai kata saya ada terbuat apa-apa kesalahan atau kesilapan. Minta maaf ya.


Andai ada apa-apa di blog ini tersalah cakap ke, tersalah taip ke, tersalah apa-apa sampai terguris hati, saya minta maaf ye. Moga berpeluang buat terawikh. 

Kena jaga makan, tak boleh pengsan, jaga minum. Jaga mata, telinga, mulut semualah kena jaga. 
Do not listen music tu maybe saya perlu ubah kepada dengar nasyid. jangan rokers sangat yaya. 

Semoga saya rajin masak jugak. 
Okey bye.

Saranghae

Wednesday, 24 May 2017

How I Recovered My Skin

Assalamualaikum,
Hai.

Akhirnya update.
This entry actually I have long been saved in draft.
So in this entry is going to be about how i cleared my skin.
When my skin improved, people (mostly kawan) kept asking me like what product did I use, what doctor did I meet? How did I manage to clear my skin back.
Baik saya tulis dekat blog je.

Back in 2012 until 2014, I've had really bad skin infection. I had a really really really bad freak out and that time my skin was really bad at that point. I could feel that I was really ugly then.

It can be seen from the eyes people around me. I'm not sure whether it's just my feeling or indeed people around looked at me with a look of disgust. Allahu.

See, how bad my skin was.
Ini masa early semester 2. Bulu kening dah start gugur. Sekarang kening saya separuh. Hujung2 nipis ja.
Ini masa baru-baru sakit. ada masa semester 4 lagi teruk. Saya pernah upload gambar tu dekat blog ni jugak.

Muka ni lah yang dihina orang dulu. Muka ni. Muka ni. Muka saya. :'(

But now subahanAllah Alhamdulillah my skin is kind of okay.
This is my latest picture.

It's not  really clear, I still get redness especially at the time of the month, stress, weather, when I was too expose to hot weather.

Okay, at first I didn't really mind about my skin especially facial skin and my terrible skin actually. But when people kept asking me what happen to my skin, full of redness.

Since the question like this came, I became a LOT more depressed, not convinced and insecure.
But that time I haven't found any solutions for my skin. Have a lot of skin clinic near Sungai Petani (sebab masa ni saya diploma dekat merbok, kedah) had I going but none were compatible with me. Basicly doctor just bagi saya injection je. Then sehari dua elok lepas tu naik balik.

Hahahaha tapi sebelum tu, apa yang saya ceritakan ni kesemuanya daripada pengalaman saya, so setiap orang cara dia berbeza-beza. Maybe tak kena cara tu saya minta maaf dulu.

Mana yang boleh ikut dan gunakan product yang macam saya pakai ni, ikut tips saya, bolehlah jadikan panduan untuk mengembalikan semula kulit yang sakit.  Saya pun belajar dari banyak tempat. FB, doctor, kawan, sape2 lah.

Saya bagi tahu siap-siap yang this is not a paid review product post. Tak ade pun of the product brands are sponsoring me. Tak pernah pun ada brands nak sponsor saya. Kesemuanya saya beli sendiri. Parents je sponsor saya. Hahaha

So, first know what your skin type.

Untuk tahu skin type korang, better korang pergi skin specialist. Macam-macam specialist saya try untuk cari ubat yang serasi dengan saya.

Saya pergi Klinik Pakar Kulit Md. Noh dekat Jalan Tar dengan Klinik pakar kulit Dr. Ko.
Dua klinik ni ubat dia serasi dengan body saya.

Saya dapatkan rawatan ubat-ubatan yang banyak terlebih dahulu. Rawat pengaliran darah, makan segala jenis ubat-ubatan untuk pulihkan dari dalam badan. Ya, badan saya jadi gemuk selepas tu, tapi dalam fikiran saya cuma saya nak pulih. I want my skin back.

Selepas kulit saya dah mula improved, (nak 3 tahun jugak) I need to maintain.
Setiap perempuan mesti nak kulit flawless kan?
Maintain ni sangat susah. Mostly product yang akan saya guna, saya akan refer doctor dulu. Then doctor akan advice nak apply macam mana.

1) You have to WASH YOUR FACE PROPERLY.
Walau apa pun, basuh muka ni paling penting. Walaupun tak apply make up, kita tetap terdedah dengan persekitaran yang kita tak tahu keadaan udaranya dan biasanya udara yang kotor.

Apa pun yang kita nak apply, apa pun nak dirawat, first thing first, cuci muka bersih-bersih dahulu. BERSIH tau.
Bila basuh muka, jangan basuh lama-lama. Nanti kulit kering.

Kalau korang pakai make up, ada foundation semua, better korang remove dulu semua tu dengan makeup remover!. Penting sangat tau sebab pencuci muka ni dia tak boleh keluarkan bende tu semua. Lebih-lebih lagi kalau korang pakai maskara. Mesti pakai remover dulu.

Saya guna cetaphil cleanser.
Saya memang suka cetaphil cleanser ni, kalau pergi specialist memang diorang mostly suggest yang ini. Saya guna dekat badan sekali. Lama dah guna ni.
Sabun cetaphil ni tak ada buih tau. So, tak puas sangat lah sebenarnya. 

2) Moisturize your skin
Mula-mula saya pun tak suka pakai moisturizer sebab macam tak selesa. BUT the thing is moisturizer ni sebenarnya amat penting untuk kulit kering. Malah, dia bagi nampak muka kita ni naturally glow and nampak sihat. Lembut je after guna.

Saya guna jenama physiogel ni sebab dia lembut sangat bila apply dekat muka.

Kadang-kadang kalau saya tak pakai physiogel tu, saya pakai ezera. Ni krim baby tau. Masa tengah sakit dekat kedah, saya apply ni sepanjang masa.. Rasa kering je muka, saya sapu. Doctor kata tak apa sebab dia tak ada effect lain pun selain melembutkan muka saya. Dia merawat juga. 


3) Apply sunblock
Saya selalu rasa tak selesa dengan sunblock. Sebabnya saya start rasa rimas. Tapi sebab saya tak boleh kena panas, saya pun apply jugak. Memang ada moisturizer yang dah ade SPF (sunblock) tapi doctor kata better bought it separately.

Saya guna sunblock ni sekarang. Best jugak.

Sebelum ni guna cetaphil yang SPF 50 tapi haritu dah habis. Then nak beli dah habis dekat watson and guardian alamanda.  Akak pharmacist tu kata maybe nak naik harga. Haishh.
Beli je lah yang ini dulu. Okay jugak yang ini. 
Doctor recommended jugak. Saya akan apply bila saya nak keluar sahaja. Tapi sebenarnya nak pakai dalam rumah pun boleh sebab cahaya lampu juga tak elok untuk kulit tau.

4) Scrub your face
Kena rajin. Jangan pulak buat hari-hari. Macam saya, once a week. Kalau nak twice a week pun boleh. Buang sel kulit mati yang ada pada muka.

Saya guna jenama ni. Best.

Dia 100% guna bahan natural. Sebab tu saya berani cuba. Ada banyak jenis. Saya pilih green tea sebab wangi. Hahaha Saya suka bau green tea.. Kalau korang nak try yang buah punye pun ada.

5) Peel-Off Mask
Ini pun sama. Tak perlu hari-hari. Once or twice a week sahaja.

Saya guna Himalaya Almond & Cucumber Peel-Off Mask

Best. Ramai cakap pakai peel off mask ni sakit. Especially time dia dah kering and kena tarik. 
Biasanya saya apply dekat hidung. So, tak sakit sangat pun.  Saya suka yang ini sebab kita boleh nampak blackheads & whiteheads yg melekat kat mask tu bila kita dah peel off mask tu. 

6) Remove black head and white head.
Memang dah pakai mask, tapi tetap tak rasa puas hati. Bukan semua dia tarik. Ada yang degil.
Macam kulit saya, banyak white head instead of black head. Nak jugak tarik sendiri.

Saya guna besi ni. Beli dekat watsons.


Biasanya saya akan wapkan muka dengan air panas dulu, saya tambah sikit minyak kayu putih then tarik perlahan-lahan guna besi tadi bahagian ni yang bulat ni. Memang puas hati. Tapi sakit jugak. Lepas tu muka dah merah-merah sapu moisturizer balik.  Selamat bersakit hehe


Saya pernah dihina tau sebab kulit seperti tu. Ada yang kata saya hodoh, ada kata saya buruk. Macam-macam lagi.
Ada yang memandang saya macam geli. Masa tu Allah je tahu betapa low confidentnya saya. Diorang tak rasa apa saya rasa. Sebab tu diorang tak tahu apa yang saya rasa. Tapi hinaan tu membunuh jugaklah masa tu. Seksa weyh. Hari-hari menangis.

Saya upload gambar ni, insta and facebook @dhayayaya
then kawan-kawan saya tak percaya ini saya :'(

Masa ni tahun 2010 kot. Lupe dah sebenarnya. Sekolah lagi masa ni.
Masa ni tak sakit lagi. Nak balik kulit macam ni boleh?

Tak ade lah kurus pun masa ni. Tapi keciklah dari sekarang ni. 

InsyaAllah nanti ada masa saya update What I use before sleep. Sebab usually before sleep saya apply krim muka dan krim ubat muka. Masa tidur ni masa terbaik untuk merawat kulit kita!.

Saranghae

Friday, 19 May 2017

Pembiakan Kolestrol di Kueh Seksyen 13, Shah Alam

Assalamualaikum,
Hi,

Segmen melantak lagi.

Haritu bulan lepas kot ade makan dekat sini.
Bukan first time sebab sebelum ni aku pernah pergi dengan mama ngan abah.
Tapi waktu tu kuih dah tak banyak sangat macam aku datang ni. Maybe aku datang agak awal kot masa ni. Rezeki.. Kuih penuh baru sampai.. Pening kepala aku memilih.
Tapi disebabkan aku baru operate gigi maka aku dapat makan kuih lembut-lembut je.

Aku ni memang spesis suka makan kuih melayu. Macam-macam kuih aku minat. Paling aku minat kuih  koci pulut hitam. Yarabbi sedapnya. Teringat dekat kuih koci makcik sungai besi. Esok nak bangun awal p sungai besi lah. Yeehuuu

Restoran ni restoran hispter yang menyediakan makanan melayu. Mostly masakan utara je aku tengok. Ada macam-macam jenis kuih melayu dijual. Sedap, Jangan risau. InsyaAllah

Restoran KUEH ni terletak dekat seksyen 13, Shah Alam.
Dekat dengan giant seksyen 13. Sebelah nasi lemak cinta sayang and depan masjid. 

Suasana kedai selesa. Meja kerusi selesa. Aircond sejuk. 

Pilihan air tak banyak mana. Biasa-biasa je. 

Harga kuih 5 biji RM 4. 
Ye aku tahu mesti ramai kata baik beli dekat makcik depan rumah pagi-pagi. 50 sen je sebijik. Ada kawan aku yang cakap macam tu dekat kitorang. 

Tapi dekat sana tak ada aircond ko nak makan dekat sana, tak ade kerusi elok ko nak makan dekat sana. Tak hidang dalam piring siap daun pisang. Itu semua kos. 
Terpulang dekat korang nak ke tak. 





Variasi kuih ada. Kuih masyarakat melayu kita banyak sangat. Dah nama pun manisan. So opkos manis. 

Side dish pun ade tau. 

Kanan aku punye and kiri qila punye.
Sorang 5 ketul kuih. 

Aku punye lembut-lembut je. Hahaha 
Akok, katayap,  kuih lapis and tepung pelita.
Aku tak amek koci sebab takut liat. Kan gigi aku sakit.

Kila punye. Keria, karipap, katayap, tepung pelita, seri muka

Menu penuh semua orang.
Padahal kitorang dua orang je. Dah dua-dua kuat makan. Hahaha 


 Tambah laksa dengan kari and roti jala. 


 Qila punye laksa utaqa. 
Aku tak makan laksa tapi kalau rasa kuah tu sikit-sikit je lah.
Tapi haritu aku tak rasa pun so aku tatau rasa dia macam mana. 
Qila kata masin.

 Aku punye roti jala dengan kari ayam.
Aku punya pun masin. Masa aku pergi dengan mama ngan abah, kari aku pun masin jugak :'(

Suruh Kila snap gambar aku, dia p fokus dekat laksa je. Konghasam
Aku ade presentation haritu tu yang aku pakai hitam ni. Hahaha

Aku snap gambar dia elok fokus dekat dia. Candid sangat kan Kila. 

Aku order green tea blended. Tapi kaler dia macam vanilla :')
Qila order air tea honey sekali sampai yang uncang je. Hehehee redho. Nasib sedap gak uncang tu. 

Okeyh habis makan, kemas2 meja tolak pinggan balik.

Makan dekat sini sedaplah. Kuih melayu kan. Mestilah sedap.
Dekat sini menu side dish dia tak banyak sangat tapi selalu tak ada. Macam haritu sebenarnya aku nak pulut hitam tapi tak ada. Ada bubur kacang je. Aku tak makan kacang hijau. Tu aku amek kari ngan roti jala. 

Harga okeylah. Tapi tak boleh selalu. Mungkin nasib kami dapat yang masin  haritu. Tapi masin dia tahap darah tinggi k. Aku p amek air masak (free je dekat pintu masuk kedua) aku tuang dekat kari aku. 

Maybe kalau korang nak belanja aku dekat sini aku on je nak pergi lagi. Hahaha okey bye.

Saranghae

Thursday, 18 May 2017

Perpustakaan Raja Tun Uda Shah Alam (PPAS)

Assalamualaikum,
Hi,

Perpustakaan Raja Tun Uda atau lagi famous dengan nama ppas.
Ini bukanlah pertama kali aku ke ppas. Ade je aku pergi sebelum ni. Ni entry aku update masa aku p dengan kila. Buat assignment. Dia beria-ria sangat nak buat dekat ppas aku pun tak tahu kenapa. aku pun okey je lah. ppas pun ppas lah. aku tak kesah dekat puncak pun okay je.

ppas ni cantik, besar dan selesa. Aku pergi hari khamis so tak ramai orang. Aku pernah sekali pergi hujung minggu, mak ai macam pergi ikea je rasa. Ramai dan bising!

Terus masa tu aku kata tak selesa pun ppas ni (kalau hujung minggu jelah). Hahaha
bising weyh. betul.

Aku tak explore habis pun ppas ni lagi. Tak pernah try dia punye movie room, 6d ke ape semua belum. Nanti kalau ade masa baru aku try semua bende alah tu. Tapi bagi aku buku dekat sini outdated sikit lah. Sebab buku yang aku nak tu mostly tak ade and buku dekat sini banyak dah buruk. Pelik jugak sebab library ni canggih gila kot!

Satu yang aku tak suka parking. jauh weyh. kene masuk dalam2 dekat dengan perumahan sini. So, korang bawak barang korang seksiap. Make sure semua dah ambil nak ambil balik jauh. 

Tapi bukanlah jalan kaki. Naik bugee diorang anta sampai belakang library. Then jalan lah masuk kedalam. 

Dalam ppas. Library ni besar dan cantik. Masuk-masuk aku cari port baik punye dekat tiang dekat plug point. Weekdays macam ni dapatlah nak yang dekat plugpoint bagai. Hari minggu jangan haraplah. Budak sekolah je dah bedal. 

Amek port seksiap then plug point kena bayar rm 1. aku pun tak paham public library kena bayar plug point rupanya. Bayar dekat kaunter bawah ye. Aku tengok ramai je tak bayar. Buat tak tahu je. Tapi aku bayar jugaklah takut haram assignment tu kang. Hahaha Tak boleh pakai extension wire tau. Dekat ppas extension wire tu haram digunakan.

Wifi pun ada. dan agak laju. Tapi bila hujan dia jadi siput pulak. Tapi okay je bagi aku asalkan aku tengah syok menaip dia tak buat hal. Aku okay je.

Makan ade je restoran dekat bawah. Aku makan dekat dalam ni. Harga aku tak tahu nak cakap macam mana. Harga dia standard shah alam lah. 

Dekat ppas ade tutti fruitti. Rindu sangat. Dulu aku dengan akak aku suka makan bende alah ni. Dekat kedah dulu nasib ade kedai ni. 

Makan sikit lepas rindu sat.

Then masa balik tu kitorang naik van. Sebab hujan. Nasib ade abang van ni nampak kami. Kalau tak mesti kena jalan kaki pergi dekat kereta. Dah lah jauh.

Dekat sini okay je. Malah aku cakap memang selesa. Cuma kadang-kadang tu bila dah datang weekend memang ramailah. Tak boleh bawak beg dan makanan masuk dalam library. Tak boleh pakai kasut tapi dia ada sediakan beg untuk korang letak kasut and bawak masuk dalam kasut tu.

Bau karpet tu ade jugaklah. Yelah surau and toilet ade dekat dalam. Kaki basah-basah pijak karpet  opkos baulah. Sebab tu aku tak nak duduk dekat dengan surau. Hahahaha

Keahliah atau macam mana nak pinjam buku tu semua aku tak explore lagi. Tak ada masa uols.. 
Nanti kalau aku ade kesempatan nak try diaorang punye service aku update.
Okey bye.

Saranghae.

Wednesday, 17 May 2017

My Ramadhan Checklist

Assalamualaikum
Hi,

Whatever it is, we know death is real. Bila kita melihat orang disekeliling kita "pergi" meninggalkan kita satu demi satu. SubahanAllah perasaan tu... Takut. Takut setakutnya.

Bertuahnya kita Allah masih beri kita ruang dan masa untuk kita berubah dan bertaubat. Aku bukanlah alim ulama nak berkata itu ini. Tapi, ini untuk diri aku, dan juga korang sahabat aku juga.

Seperti kita tahu ramadhan merupakan bulan membersihkan. pembersihan. Bersih dari segala-galanya. InsyaAllah Allah, kuatkanlah iman ku.

Sebenarnya aku tak perasan pun ramadhan makin hampir. Tapi masa keluar dengan ira ritu dia ade kata ramadhan akhir bulan mei. Aku just oh okay. Tapi masa aku dekat kedai bahan kek semalam, akak tu kata seminggu lagi nak puasa. Then I was like seriously?? YaAllah Ramadhan makin hampir!



I was thinking about doing my checklist of what I want to achieve this Ramadan (InsyaAllah)

  • Pray five time a day if possible, solat sunat also!
  • Do terawikh prayer
  • Read quran a lot
  • Refrain saying / hearing / talking bad things
  • Dont forget to bring telekung everywhere (Andrea Telekung is the best!)
  • Be positive, cheerful, and always happy throughout the day
  • Do lots of sedekah 
  • Always smile to people
  • Plenty read religious books
  • Less sugar and maybe less bazaar ramadhan - Jangan malas masak yaya!
Bila baca balik macam susah jugaklah checklist aku. Tapi aku akan jadikan panduan dan aku akan cuba. Allah tahu apa yang kita mahu. Allah pasti akan bantu. Ramadan only comes once a year. Mestilah kita kena rebut peluang ni kan? Islam is beautiful.

InsyaAllah 
Doakan ye. 

Amin.