Monday, 27 June 2016

Masjid Kristal, Kuala Terengganu, Terengganu

Assalamualaikum,
Hai.

Aku rasakan, aku ada tabiat macam mama. Suka sangat singgah masjid cantik. YaAllah rasa seronok sangat dapat solat dekat dalam rumah Allah yang cantik. Aku yakin ramai je yang ada tabiat macam ni jugak. And bagi aku beruntung sangat siapa yang duduk dekat dengan masjid yang cantik kemain macam ni.

Reka bentuk masjid ni dari jauh pun dah boleh buat aku jatuh cinta. Wahhh gittteww
Aku tertarik dengan design tiang masjid ni. Boleh cenggitu?

Aku pernah pergi masjid ni masa aku form 3 kot. Aku pun lupa.
Masa tu baru lagi dan masih cantik. Ni gambar masa aku pergi semester lepas (2015).
Memang terbaik lagi penjagaan yang baik sangat. Masih cantik dan makin cantik!

Aku tak berkesempatan lagi masuk taman tamadun islam depan masjid ni. Tak apa insyaAllah lain kali pulak. Mana tahu nak pergi lagi ke. Manalah tahu kan..

Menurut tour guide yang bawak kitorang masa naik cruise tu, Masjid ni tak buat solat jumaat sebab tak cukup 40 orang penduduk tetap. Tapi macam solat raya, solat 5 waktu tu ada. Memang ada. Memang ada tau kristalnya. Dekat salah satu tiang masjid yang ada 4 tu.

Serba sedikit tentang Masjid Kristal, Kuala Terengganu, Terengganu

Masjid Kristal merupakan sebuah masjid yang terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu. 

Masjid Kristal telah dirasmikan oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi. Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bersama-sama Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah telah berkenan berangkat ke Majlis Perasmian Masjid Kristal di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu pada 8 Februari 2008 jam 6.00 petang.

Masjid ini dibina daripada kaca dan keluli, masjid pintar pertama di Malaysia dan mempunyai keluasan 2,146 meter persegi. Masjid ini boleh memuatkan 700 jemaah pada satu-satu masa dan dilengkapi dengan prasarana teknologi maklumat dan liputan WiFi yang membolehkan pengunjung menggunakan kemudahan akses internet bagi membaca al-Quran elektronik.

Sumber: https://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Kristal


Gambar full ni di snap masa naik cruise.




Bahagian dalam masjid:

Lawakan ukirannya 

Pintu ni sticker tinted je. Tapi designnya mak ai lawanya 



Kubah boleh lihat langit.

Okeyh kalau nak tahu yang mana tiang yang ada kristal, nampak tak ada pantulan cahaya dekat bawah kubah masjid tu? Okeyh tu pantulan dari tiang yang ada kristal sebenar. Aku mula-mula ingat tu pantulan matahari je. Tapi tourist guide tu kata tu pantulannya sebab masa dekat air pun boleh nampak pantulan tu dekat air. Tapi aku tak sempat snap mase tu. Teruja sangat tengok. SubahanAllah.

Sunday, 26 June 2016

Iftar with classmate

Assalamualaikum. 
Hai.

Awas, entry ni aku humban punya berlambak gambar. Hadaplah korang hehhehe
Alah bukan selalu memori kami beramai-ramai macam ni tercipta. 

Haritu lepas final test comp cat 20 hb jun 2016 birthday abah. Oh lupa nak bagi tahu. hehehe 
Ingat tak aku ada kata yang kami nak pergi iftar sama-sama sekelas.
Tapi tak semua pun dapat join sebab ada yang ada kerja tak siap lagi, ada yang ada presentation esoknya, ada yang ada final test subject lain... Macam-macamlah. Jadi yang dapat joinnya dalam 3 kereta je. Budak laki pon 4 ketul je yang dapat join. Jadilah...

Tapi seriusly syok sangat sebab batch kitorang jaranglah dapat ramai-ramai macam ni. Kalau kelas yang terus batch kami je pun adelah semester lepas 1 kelas ima608 yang kitorang buat event dekat library, semester ni 1 kelas KM.

Ada yang kata ajaklah lecturer mana-mana sekali. Tapi takot lecturer yang tak sudi. So, kita-kita je lah. 

Ekceli bukan nak kisah iftar dekat mana, yang penting seronok keluar ramai-ramai. Nak cipta kenangan keluar sama-sama. Makanan syok atau tak tu belakang kira. Mula-mula aku ajak gerak awal sebab aku merupakan manusia tak suka drive bila jalan jammed! Opkoslah jammed kan. Even haritu aku nak balik rumah gerak pukul 4 pun dah nak patah kaki aku tekan  minyak, tekan break ni kan pulak nak gerak pukul 5. Tak apa yang wajib asar tu ditunaikan dulu. Haish aku dengan awin pukul 5 dah tercanang menunggu. Mana tak nya pukul 4 dah siap2 pakai telekung. Aku terjaga dari tidur je terus masuk toilet amek wudhuk pakai telekung.Hahaha Then, boleh pulak si caroll tengah menunggu fiy yang tak siap lagi. Tunggu orang lain lagi. Akhirnya 5. 30 baru nak gerak dari puncak. Dah lah tak tahu jalan!. 

Okeyh dah cukup corum kita selfie dulu.
Yang naik dengan aku awim, nawal, caroll, fiy.

Okeyh selfie lagi satu. Awin malas layan dah. Hehee

Aku paling lambat weyh. Dah lah aku bawak keta akak aku, stereng plak ketat kemain. Nak belok pun pakai tenaga okeyh stereng keta ni. Mana aku berani nak main cilok-cilok dalam jammed tu. Kang calar keta akak aku tak pepasal je. Kesian diorang asyik kena tunggu aku ja. Hahaha sape suruh tinggal aku kat belakang. Dah lah aku tatau jalan, lepas tu bawak aku pi ikut jalan jammed pulak. Stress aku. Dengan diorang sesat lagi. Haishh

Sampai dah.

Nak pukul 7 baru sampai dekat restoran ni. Bila dah sampai kita rehat dulu lepas tu baru bergambar. 

Susah nak bergambar macam ni kena sikit-sikit. 

Okeyh jom kita bergambar ramai-ramai.

Formal sikit dah macam gambar kelas dah.
Okeyh candid.

Fiyayabiey geng assignment dari sem 3 sampai sem 6. Stress sama-sama semua. Sebab tu aku kata bila time buat assignment ja terus diorang jadi musuh aku. Aku ni garang sebenarnya. Walaupun diorang kata tak garang pun. Tapi tolonglah kata garang. 

2 from sarawak, 2 from selangor, 2 from KL. Geng tak pernah pisah kelas. Dengan lain-lain terpisah masa sem 3, sem 4, sem 5, sem 6 pun. Sorang tercampak sini, sikit sana, sikit sini. Haha tapi dengan diorang kami berenam tak pernah terpisah. 

Eh ade aten? hehe aten mai sendiri sorang ja. Sebab aten tak duduk kolej so, tak kan nnt malam dia nak balik rumah  gelap-gelap sorang-sorang. So, lepas berbuka aten terus balik rumah. Tak join kami dekat dataran.

Sweet couple of the day. hihihi

Dah nak berbuka, jom amek makanan.

Makanan biasa-biasa je. Berbaloilah dengan bayaran. Tapi tak banyak lauk ikut selera tekak aku. 

Aku cuma makan nasi putih, ikan goreng cicah cili api kicap ja. 
Then dessert popia dengan Caramel custard. Tapi tak berapa di tekak aku. Tak habis pun aku makan.

Tunggu azan berbuka be like...
Gambar tengah melantak tak ada sebab semua kebuluran je aku tengok. Termasuk aku. Hahaha

Lepas iftar be like... muka happy hehe

Okeyh habis dah kan? jom pi solat maghrib. Solat dekat surat terdekat je. 

Then, kitorang rancang untuk lepak sama-sama duduk berborak sama-sama. Jarang kali weyh nak macam ni. Ni first and last kot. Bila lagi nak cenggini. 

Cuaca pulak tengah cantik dengan bulan pulak penuh memang lawa sangat lah.

Kitorang duduk-duduk dekat dataran kemerdekaan shah alam. Alah orang panggil dataran shah alam

Ramai orang duduk lepak sini. Ada yang berbuka dekat sini bentang tikar. Dataran ni menghadap muzium ye. Tu banggunan hotel grand blue wave. Aku pun first time lepak sini. Aku kan anak yang baik mana ade lepak-lepak. hehe

Sampai-sampai sibuk nak makan ais krim.

Okeyh ni rupa aiskrim tu. Aiskrim goyang kot nama dia. Lupa dah

Ramai-ramai makan aiskrim.

Jenuh aku mengajak main belon, tak ada nak melayan pun. Aku dengan biey je semangat. tapi at last bila dah beli semua nak main. haish diorang ni.

Fokus dekat belon ye. Bukan diorang di belakang tu aku tak kenal. Hahaha

Tengok fiy pun join main belon. tadi konon tanak kan? hehe

Okeyh gambar aku main belonnya ini je yang semenggah. Aku mintak azhar snap gambar aku, tapi penuh dengan muka dia je dalam phone aku ni. Konghasam betol.

 Diorang ada juga main roller blade.
Kesian kak teha jatuh gedebuk sebab rushing nak bangun.

Sampai jatuh-jatuh masing-masing main. lama sangat aku tak main. Masa kecik-kecik kemain jalan relax je dengan roller blade. Sekarang dah gemok dah tak main. Tak ade confident langsung. Haha kang jatuh sape nak angkat? diorang lainlah kecik-kecik je badan. hahaha

 Mira yang main dulu lepas tu lain-lain join.
Ni biey tengah tarik mira. takot dia tergolek lagi. Hehe

Caroll pun nak jugak.

Okeyh isey ni nasib ade haikal nak melayan. Dah macam penari ballet dah aku tengok diorang dua ni. Sweet sangat siap peluk-peluk hahahahahaha

Yang lain setia menunggu dekat pentas. 

Tak lama pun duduk sini, lepas dah penat terus masing-masing ajak balik. 

Nak bergambar ramai-ramai tengah cari orang nak mintak tolong snapkan. hehehe

Paling susah nak suruh posing elok-elok.

Ini kira paling elok lah ni. 
Kalau boomerang memang meremang tengok gaya diorang.

Okeyh dah ade student uitm shah alam tolong snapkan. mula-mula formal dulu. 

Lepas tu menggila. Budak tu pon snap je melayan je kitorang suruh macam tu macam ni. Kesian dak uh. hahaha

Buat boomerang banyak-banyak then balik puncak. Eh sebelum tu aku singgah bukit jelutong beli makanan sahur. Beli siap-siap kang tak pepasal tak ada makanan nak melantak sahur. 

Best sangat dapat berkumpul macam ni. Harap viva tahun depan sama-sama hari baru boleh nak kumpul ramai-ramai macam ni lagi. Tenkiu korang kawan dengan yaya. Jangan lupa yaya tau.

Bye.

Love, 
yaya

Saturday, 25 June 2016

End of semester 6

Assalamualaikum.
Hai.

Bismillahirrahmanirrahim..
Dengan berakhirnya paper final knowledge asset tadi, tamatlah semester 6 aku.
Alhamdulillah.


Walaupun aku jawap paper tadi macam habuk ja.
YaAllah aku ni selalunya malas nak kenang balik jawapan aku dah tulis. Kalau ada kawan aku yang macam dah habis paper tanya dia jawab betul ke tidak, aku mesti malas nak layan. Tapi paper tadi betul-betul buat aku termenung. Haha

Knowledge asset ni subject baru yang post dip macam kami wajib amek.
Lecturer aku selalu sebut KM, Knowledge Management.
Ni subject master sebenarnya tapi dah dijadikan untuk degree resource.
Masa ada kawan aku tanya yaya ada final tak? Aku jawablah ada, subject baru Knowledge Management.
Then, kawan aku boleh cakap eh tu bukan subject master ke? korang resource je kot nape nak amek yang master punye?
Sentap terus aku! Senyum tanpa bicara.

Sebelum paper start haruslah duduk berbincang begini. Bagi semangat dekat lain-lain.

Kami first batch amek subject ni. Adelah jugak dak yang amek elektif subject ni. Pelik aku nape amek subject ni? Hahaha ni mesti sebab dah tak ada pilihan kan? Bak kata zainab.
Assignment dia susah jugaklah bagi aku. Assignment kami lain sikit dari dak elektif aku tengok. Tapi alhamdulillah ritu aku dah anta kan.

Memang tak ada past sem lagi untuk nak dijadikan contoh.
Aku memang awal-awal dah tanya sir zaidi format soalan macam mana.
Sir pun beritahu kami sekelas, aku dah ada aim target bahagian mana yang akan keluar, yang mana aku nak skor lebih.

Tapi soalan tadi totally different!
Format soalan tak sama macam sir zaidi cakap. Aku masa bukak paper tadi aku terus macam eh mana part lain? Aku salah dapat paper ke? Aku tengok bahagian depan betul je. Lecturer aku kata ada 3 bahagian. tapi soalan tadi ada 2 bahagian je. Terminology tak ada pun. Sir kata jawab 2 essay tapi tadi kena jawab 3 essay. Adeh laaa

Aku tak adelah salahkan lecturer aku, maybe sir tersalah ingat dengan paper lain. Tapi aku sedih jugaklah. Sebab masa kelas pertama KM lagi, masa tu dr tengku yang ajar, aku dah target insyaAllah boleh dapat skor kot subject ni. Tapi lepas jawab paper tadi aku terus kata B- pun jadilah yaAllah. Harap sir zaidi paham ape aku merepek dalam tu. Walaupun ada dak elektif cakap soalan tadi senang sangat. Tapi mungkin sebab aku rasa kecewa kot tu aku tak dapat nak berfikir sewarasnya.

Muka tak berapa nak happy lepas pengawas exam amek paper.

Lepas habis paper kami bergambar beramai-ramai. Nasib tak ada yang keluar awal.
Aku tabik lah kalau diorang keluar awal. Macam marathon ja aku jawab essay tadi. Hahaha
Keluar je dewan exam batch aku be like.. weyh nape soalan pelik. Nape tak sama? Nape format lain? maka kami ber huhuhu

Jenuh cari orang nak snapkan gambar. Tapi sabtu kan mana ada orang sangat kat faculty. Jadi kami selfie je lah. Azhar panjat kerusi.

Geng lelaki. 

Susah betul nak suruh bergambar. Bila suruh candid jadi cenggini. 
Belum tengok masa buat boomerang lagi, macam-macam gaya keluar.

Geng perempuan. Hahaha 
Saja post yang ni sebab aku rasa comel sangat diorang time tak ready ni. hehe
time boomerang, separuh je yang gerak-gerak. Separuh tegak je. hehehe

 Yaya snapkan gambar kitorang pakai phone yaya. Haish la  muka aku tak ada. 

 Diorang lagi. 

Mira, caroll, aten, awin

Ermmm diorang lagi. Hahaha
Fiy, saa, amir, awin, mira, aten, ain, caroll, fir, nina

Bye korang. Jangan lupa yaya ye. 
Praktikal elok-elok. InsyaAllah kita jumpa time viva.
Aku sebenarnya tak nak menangis pun sebab memang setiap pertemuan mesti ada perpisahan kan. 
Tapi tadi masa aten nangis peluk aku dengan caroll depan library aku memang dah tak menahan weyh. Balik je rumah terus nangis. Cair hati weyh. 

Lepas exam ajar si caroll bawak kereta alah dekat fakulti je. Malas aku panas-panas ni nak pergi jauh-jauh. Hahaha duduk kejap depan bilik pensyarah sebab nak aircond and wifi. Then balik bilik qadar tidur.

Caroll ajak jumpa lecturer yang kitorang selalu jumpa untuk assignment, caroll nampak ada kereta lecturer tu (dia ni kenal aje kereta leccurer tu. Stalker eh?) nak minta maaflah dah akhir kan. Tapi dah sampai depan bilik lecturer tu, teros aku ajak balik. Tatau nape aku tak ada mood sebab nak nangis pasal aten tadi kot. ke sebab aku mengantuk? 

Bye uols.

Love,
Yaya